Livestream: Olivia Rutazibwa, “(Af)leren: Kennis voor antikoloniaal samenleven”
Event date: Tuesday 15 December 2020, 8 p.m.
In Dutch – Tickets here
I.s.m. Studium Generale
Steve Biko stelde ooit dat het machtigste wapen in de hand van de onderdrukker, het brein van de onderdrukte is. Wat betekent dit in een samenleving waar ‘onderdrukten’ en ‘onderdrukkers’ in hetzelfde klaslokaal zitten, hetzelfde nieuws aangeboden krijgen, op een plek in de wereld die historisch de vruchten plukte van kolonisatie en bijgevolg vandaag tot het rijke Noorden hoort?
“Gaan we de witte wereld aanpakken?”
Samen met Olave Basabose, coördinatrice van het Studium Generale, zal dr. Olivia Rutazibwa in een intiem en vorm-vrij gesprek de link tussen kennis en het timmeren aan een antikoloniale samenleving verkennen. Het gesprek vormt aldus een illustratie van dekoloniale kennisproductie: coöperatief, kwetsbaar en rijk aan zowel emoties als analyse, ideeën en verbeelding, urgentie en visie.
Dr. Rutazibwa zal ingaan op de link tussen kennis en het timmeren aan een antikoloniale samenleving. Ze zoomt in het bijzonder in op antikoloniale solidariteit dicht bij huis en ver weg om na te denken over antikoloniaal samenleven, op het onderwijs en de media om te reflecteren over kennis en wat we moeten leren en afleren om kennis te cultiveren die ons als samenleving wapent tegen dominantie.
Olivia Rutazibwa (1979) is doctor in de politieke wetenschappen en voormalig Afrika-redacteur bij MO*. Ze is vooral geboeid door postkoloniale machtsverhoudingen, diversiteit, Europa in de wereld, democratisering, (humanitaire) interventies en Afrocentrisme, en dus houden die dingen haar bezig in haar denken en schrijven.
Dr. Rutazibwa doceert Internationale Ontwikkelingssamenwerking aan de University of Portsmouth. Ze werd geboren in Brussel, heeft Rwandese ouders, groeide op in Antwerpen en woont intussen in het Verenigd Koninkrijk. De laatste jaren focust ze in haar onderzoek op westers ethisch buitenlandbeleid in het Globale Zuiden.
Dit programma zal worden uitgezonden op het platform Sounds of Ghent. Om toegang te krijgen tot deze livestream is het noodzakelijk een (gratis) ticket te reserveren via deze link.
De livestream is te bezoeken door op de dag zelf door te klikken naar het livestream platform en uw eerder verkregen ticketcode in te voeren. Let op: om de livestream te bekijken, moet eenmalig een account worden aangemaakt voor Sound of Ghent. Probeer best vooraf al eens in te loggen; zo bent u zeker dat alles werkt.